Wie herinnert zich het nog meer?

Op het internet is over Vakantiekolonies en koloniehuizen weinig of zeg maar niets te vinden. Net of de Vakantiekolonies nooit hebben bestaan. En toch ben ik daar op vrij jonge leeftijd ongeveer 4,5 maand van mijn leven geweest.

Mijn broers heb ik gevraagd of die er nog wat weten te vertellen over die tijd, maar ook die kunnen me niet verder helpen.
Een vriendin wil er nooit meer over praten.

Een van hen is een aantal jaren geleden een keer naar Egmond aan Zee geweest om te kijken of Kerdijk, Juliana en het St Jozef en Zwartendijk huis er nog stond.

En ja, een paar waren er nog. Het jaar 1970 is het laatste jaar geweest dat het Juliana dienst heeft gedaan als Kolonie Huis. Van de andere huizen weet ik niet wanneer ze gestopt zijn. Maar. Er was niet veel vraag meer na. De bedden bleven grotendeels leeg.

Het gebouw "Juliana" kreeg een andere bestemming.

Daar waar veel kinderen vroeger dus Vakantiekolonie hadden, dat gebouw werd omgetoverd tot gemeentehuis van Egmond aan Zee. Laster werd het afgebroken, heeft het plaats gemaakt voor een échte Vakantiekolonie.

Op die plaats staat nu het hotel “Zuiderduin

Het volgende koloniehuis wat als gemeentehuis dienst mocht doen  was Zwartendijk. En na dit ook een aantal jaren te zijn geweest word Zwartendijk dit jaar verbouwd tot appartementen gebouw

Kerdijk is helemaal afgebroken en opnieuw weer opgebouwd tot appartementen. Volgens mij is alleen het torentje nog origineel.

St. Jozef is er nog. Hier heeft zich de Bagwan gevestigd.

Beatrix staat er volgens mij ook nog.

Van de andere huizen weet ik niets

Wat twee kleine oude fotootjes toch allemaal op kan halen in de mens. Want dat is net wat ik had over die tijd in Egmond aan Zee, twee klein fotootje.

Af en toe wil je weer een reis terug in de tijd.Je weer laven aan de goede tijd die je toen had. Maar de andere tijden, de mindere tijden, moet je dan ook weer verwerken. Die zijn net zo goed een deel van je als je goede tijden.
Samen zijn ze dat wat je nu bent.

In ieder geval,

Dit waren mijn herinneringen over de “Vakantiekolonie 1965”, en dit waren mijn fotootjes over die tijd. Ik heb die foto's gescand en volgens mij ben ik die in dat cirkeltje.

Maar zeker weten doe ik het niet.

Zijn er nog anderen die zich deze tijd nog herinneren? Die misschien hetzelfde fotootje ergens in een oud album hebben zitten. Of andere foto’s over die tijd. Andere foto’s over Vakantie Kolonie in Egmond aan Zee. Of gewoon andere vakantiekolonie herinneringen.

Wat ik ook zou willen weten is wat diegene die toen de leiding hadden voor herinneringen hebben aan ons "bleekneusjes".
Of zij zich nog bepaalde dingen herinneren, kinderen herinneren, nog dingen hebben van vroeger, werkschrifjes, foto's.

Volgens mij zaten er best wel lieve jufjes bij.
Het best merkte je dat als je alleen over bleef tussen twee termijnen in.
De oude lotgenoten mochten naar huis, en de nieuwe moesten nog komen.
De overblijvers werden dan best wel een beetje verwend.

Dus, leidsters, leiders en lotgenoten,
" mede vakantie koloniers" laat ook jullie tijd  in de kolonie herleven.
tenminste als je dat wilt. Mij lijkt het best wel leuk om ook jullie verhaal te horen. In ieder geval, doe mij een plezier en zet even
snel toch een krabbel in het gastenboek.

Groetjes van een - Oud Vakantiekoloniër -.””.

 

naar boven