Het archief over de Vakantiekolonie van het PCK.

Na veel zoeken en informeren kwam ik in contact met de secretaresse van het PCK.

Het PCK, Protestants Christelijke Kinderuitzending, is het orgaan dat gaat over het archief van een gedeelte van de Vakantiekoloniehuizen. Aangezien dit de protestantse groep is neem ik aan dat er nog andere geloofsovertuigingen zijn die koloniehuizen beheerden. Maar daar heb ik verder nog niets over kunnen vinden.

Ik geloof dat er in heel Nederland om en nabij 80 koloniehuizen zijn geweest. De verwachtingen bij mij was dan ook groot.

Ik had met het PCK afgesproken dat ik een keer in dat archief mocht snuffelen, en toen ik daar kwam en het zag viel het me een beetje tegen.

Het hele archief van de vakantiekolonies zat in één doos.

Een paar fotoalbums, een aantal mappen met notulen van vergaderingen, nog een paar brochures, boekjes maar verder niets. Persoonlijke dingen hadden ze al helemaal niet. De persoonlijke zaken betreffende de kinderen waren allemaal al vernietigd.

Dat gebeurd al na 15 jaar.

Maar ook al was het niet vernietigd dan hadden zij het niet in bewaring gehad. De kaarten met onze gegevens werden, na dat we het koloniehuis hadden verlaten, opgestuurd naar onze schoolarts. En de schoolarts deed die weer bij de gegevens die hij elk jaar op school opnam.

Toch heb ik een leuke dag gehad.

Ik mocht van alles kopiëren, en als het niet te persoonlijk was mocht ik het op deze site plaatsen. Ik wil er nog een keer met de computer naar toe om foto’s te scannen.

Een aantal jaren geleden is er een documentaire gemaakt over bleekneusjes en op tv geweest. Ik heb die toen niet gezien maar heb er nu wel een video van. Interessant om te zien. Ik heb hem overgezet naar Video Cd. Dus als je hem zien wilt en je hebt een Dvd speler dan laat het me maar weten. Ik stuur hem je op voor € 10.

Iets anders dat ook best wel leuk is om eens door te nemen is het boekje:

  • 125 jaar PCK in Nederland – Van Bethanië naar Bethania

Ik heb bij de bieb het boekje kunnen huren. Maar volgens mij kun je het ook kopen bij het PCK of gewoon in de boekenwinkel.Het is een beetje algemeen, gaat wel over de bleekneusjes maar er word meer verteld over het ontstaan, oprichting en dat soort zaken van de koloniehuizen.

Er staan wel mooie foto’s in.
Een ander boek over dit onderwerp, en ook met mooie foto's is:

  • Ter wille van het kind

Een boek uitgebracht door het Centraal Genootschap
Ook is er een archief over de Vakantiekolonie van het Centraal Genootschap. Na lang snuffelen, en na informatie van bezoekers aan deze site (waarvoor mijn dank), heb ik nog een archief betreffende dit onderwerp ontdekt. Het gaat over bijvoorbeeld het huis Kerdijk, en Zwartendijk uit Egmond aan Zee. Dit archief word bewaard bij het Gemeente Archief van Amsterdam.

Ik ga proberen of ik hier inzage in kan krijgen.

Omdat het archief niet geindexeerd is en niet ouder is als 40 jaar kan ik daar maar zo niet in.

Ik moet van de eigenaar schrifelijk toestemming hebben en wanneer ik ga kijken kan dit alleen onder toezicht en op afspraak.

Ik hoop hier over een paar maanden meer over te kunnen vertellen.
Verder heb ik contact met de instelling die hier uit voorgevloeid is (Vereniging Kinderzorg). De oud direkteur had ook misschien nog informatie.

naar boven